Húszéves a Szaharov-díj – A bebörtönzött Hu Csia nélkül tartotta ünnepségét az EP

Hu Csia, kínai ellenzéki aktivista nyerte az Európai Parlament gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díját. Az idén huszadik évfordulóját ünneplő elismerést a kínai börtönben ülő díjazott nem tudta átvenni. Strasbourgba látogattak viszont a korábbi győztesek és Andrej Szaharov özvegye.

A polgári jogok védelmével, környezetvédelemmel és az AIDS elleni harccal is foglalkozó kínai Hu Csia kapta az idén az Európai Parlament emberi jogi díját.

„Az Európai Parlament azzal, hogy Hu Csiának ítélte a Szaharov‑díjat, szilárdan és határozottan elismeri az emberi jogok valamennyi kínai védelmezőjének a szabadságért folytatott mindennapi küzdelmét” – mondta az október 23-ai döntés után Hans‑Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke.

 
Húszéves a Szaharov-díj
 
A gondolat szabadságát hirdető – Andrej Szaharov szovjet fizikusról és ellenzéki gondolkodóról elnevezett – díjat 1988 óta évente ítéli oda az Európai Parlament az elnyomás és az igazságtalanság ellen küzdő, kiemelkedő személyiségeknek, szervezeteknek.

 
A nyertes az elismerő oklevél mellé 50 ezer eurót kap.
 
Korábbi Szaharov-díjasok az EP-ben
 
2008. december 16-án, kedden, 17 órakor kezdődött az a kerekasztal-beszélgetés, amelyre az összes még élő korábbi díjazott meghívást kapott. (A résztvevők listája lejjebb.) A Szaharov-díj huszadik évfordulója alkalmából tartott tanácskozás témája: a díj szerepe az emberijog-védők támogatásában, illetve a Szaharov-díjasok szerepe az európai emberi jogi politika fejlesztésében.
 
Szaharov-hálózat: a korábbi díjazottak mint az emberi jogok nagykövetei
 
A december 16-ai kerekasztal-beszélgetés végén (19 órakor) Hans-Gert Pöttering, EP-elnök indítja útjára a Szaharov-hálózat (network) nevű szervezetet. Ennek az a célja, hogy a korábbi díjazottak kapcsolatban maradjanak egymással és az Európai Parlamenttel. Az EP így továbbra is támogatni tudja a Szaharov-díjasok emberi jogi küzdelmét, a nyertesek pedig „az emberi jogok nagyköveteiként” tevékenykedhetnek az egész világon.
 
Hu Csia széke üresen marad – Ünnepség csütörtökön

Az idei díjazott, Hu Csia „felforgató tevékenyégéért” jelenleg börtönben ül Kínában. A tiszteletére december 17‑én, csütörtökön, délben tartottak ünnepélyes plenáris ülést az Európai Parlamentben. Az ünnepségen beszédet mondott Hans-Gert Pöttering, az EP elnöke, valamint Elena Bonner, Andrej Szaharov özvegye. 

  
A Strasbourgba látogató Szaharov-díjasok (a díj odaítélésének évével)
 
Zoya Phan, Aung Szan Szú Csi képviseletében (Burma, 1990)
Adem Demaçi (Koszovó, 1991)
Las Madres de la Plaza de Mayo (Argentina, 1992)
Oslobodjenje (Bosznia-Hercegovina, 1993)
Taszlíma Naszrín (Banglades, 1994)
Leyla Zana (Törökország, 1995)
Vei Csing-seng (Kína, 1996)
Szalíma Gazáli (Algéria, 1997)
¡Basta Ya! (Spanyolország, 2000)
Dom Zacarias Kamwenho (Angola, 2001)
Oswaldo José Payá Sardiñas (Kuba, 2002) – változás lehetséges!
Fehérorosz Újságírószövetség (2004)
Asszonyok Fehérben (Kuba) – változás lehetséges!, Hauwa Ibrahim (Nigéria), Riporterek Határok Nélkül (2005)
Aljakszandr Milinkevics (Fehéroroszország, 2006)
Szalih Mahmúd Oszman (Szudán, 2007)