Mikrohitel a hátrányos helyzetű nőknek

Tegnap szavazott az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága a foglalkoztatást elősegítő mikrohitelek fejlesztéséről. Járóka Lívia néppárti képviselőnő a hivatalos gazdaságból kiszoruló, illetve a társadalmi kirekesztés által sújtott nők helyzetére hívta fel a figyelmet módosító indítványai révén.

Corien Wortmann-Kool néppárti képviselőnő véleménytervezete a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás bővítésének egyik hatékony eszközeként azonosítja a mikrohitelezést. A dokumentum felszólítja az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy a hitelezési programok során külön célcsoportként kezeljék nőket és biztosítsanak számukra megfelelő szerepet a mikrohitellel összefüggő kezdeményezésekben. Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ európai parlamenti képviselője indítványában hangsúlyozta, hogy a hátrányos helyzetű nők gyakran a feketegazdaságban aktívak, így a könnyen elérhető mikrohitel az önfoglalkoztatás ösztönzése révén hozzájárulhatna gazdasági függetlenségükhöz. A Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság nagy többsége által jóváhagyott indítványai révén Járóka a társadalmi kirekesztés és szegénység sújtotta nők gazdasági helyzetét bemutató statisztikai adatok szabványosítását is szorgalmazta, ideértve az adatok nem, életkor és etnikai hovatartozás szerinti bontásban történő gyűjtését és feldolgozását is.
 
A véleményezett jelentést Becsey Zsolt, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselője jegyzi. Az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága várhatóan januárban tűzi napirendjére a jelentést, amely a véleményekkel kiegészülve februárban kerül majd az EP plenáris ülése elé.