Az európai romapolitika hangsúlyát át kell helyezni

Mivel a diszkriminációt elítélő megközelítés már széles körben elfogadottá vált, az európai romapolitika hangsúlyát ideje áthelyezni a pénzügyi, gazdasági kérdésekre - hangsúlyozta újságíróknak Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelben, az európai romastratégia ügyében az Európai Parlamentben (EP) tartott közmeghallgatás előtt.

A Fidesz elnöke, az Európai Néppárt alelnöke reményét hangoztatta, hogy az Európai Unió decemberi csúcstalálkozóján megnyitják az utat ebbe az irányba, és a közös európai romapolitika nem fog kimerülni jogi deklarációkban.

Az Európai Néppárt európai parlamenti csoportja által szervezett közmeghallgatáson – Járóka Lívia fideszes EP-képviselőnő kezdeményezésére – különböző európai országokban működő roma civil szervezetek képviselői, továbbá az EU „kormányának” számító Európai Bizottság, valamint a jelenlegi soros francia és a következő, cseh EU-elnökség illetékesei cseréltek véleményt arról, miként lehet hatékony európai roma stratégiát kimunkálni.

„Azt szeretnénk elérni, hogy az országok feliratkozzanak egy 10-20 éves folyamatra” egy európai roma befogadási terv megvalósítása érdekében – mondta újságíróknak Járóka Lívia, aki nehezményezi, hogy a diszkrimináció tilalmával való egyetértésen túl a kormányok egyelőre nem sok mindenben hajlandóak elkötelezni magukat. Járóka szerint idővel szankcionálhatóvá is kellene tenni azokat a tagállamokat, amelyek nem teljesítenek bizonyos kötelezettségeket.

A képviselőnő felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is súlyos gond az iskolai szegregáció, a cigánytelepek megléte, de mindenekelőtt a munkahelyhiány. A romák dolgozni akarnak, és miközben Európa a munkaerő szempontjából elöregedik, „ezt a potenciált nem felismerni és nem kiaknázni Európa versenyképességének szempontjából nagyon elhibázott dolog” – fogalmazott.

Orbán Viktor kiemelte: a jelenleg mintegy 12-15 millió fős roma népesség az új tagállamok EU-csatlakozásával nyerte el azt a súlyt, hogy immár nem lehet nemzetállami szinten kezelni a problémát.

„Kell egy európai romapolitikai stratégia. A roma ügy nem magyar, szlovák, lengyel vagy román ügy, hanem európai ügy” – jelentette ki.

Méltatta Járóka erőfeszítéseit, amelyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a roma ügy ma már jelentős figyelmet kap. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy most jön a második szakasz, amikor a diszkrimináció elítélésén túl munkahelyeket kell teremteni, és az emberi jogi deklarációkhoz tényleges pénzügyi forrásokat is hozzá kell rendelni.

A közmeghallatás összefoglalója letölthető a következő linkről:

http://www.jarokalivia.hu/hu/dokumentum/6/