Kidöntöttek egy határmenti behajtani tilos táblát

Kidöntötték és egy európai uniós zászlóval letakarták az osztrák-magyar határ osztrák oldalán kirakott egyik behajtani tilos táblát európai parlamenti képviselők. A Szájer József, Járóka Lívia magyar és Ottmar Karas osztrák képviselők így tiltakoztak az ellen, hogy a magyarok nem hajthatnak be, pedig hazánk schengeni csatlakozása óta elvileg megnyíltak a határok az uniós tagországok felé.

Az európai parlamenti képviselőknek a közlekedési tábla túl magasnak bizonyult ahhoz, hogy állva letakarják, ezért kihúzták a helyéről, lefektették, majd egy uniós zászlóval letakarták. A táblát ezután újra felállították a helyére.

Hazánk tavaly december 20-án csatlakozott a schengeni övezethez, így megnyíltak az ország határai és útvonalai az uniós tagországok felé. Ausztriába, Szlovéniába és Szlovákiába is már határellenőrzés nélkül léphetnek be a magyarok. Vagyis csak léphetnének, ha az osztrák szomszédok ezt hagynák, és nem állnák el a magyarok útját behajtani tilos táblákkal, sorompókkal.

Fertőrákoson az osztrák határtól körülbelül 8 kilométerre lévő falut egy út köti össze a szomszédos osztrák településsekkel, Szentmargitbányával és Medgyessel. Rögtön a decemberi határnyitás után került ki a behajtani tilos tábla az út magyar felére. Ez tiltja a magyaroknak, hogy átmenjenek Ausztriába, miközben az osztrákok nyugodtan jöhetnek rajta.

A határ menti falvakban, osztrák és magyar részen is aláírást gyűjtöttek, levelet írtak a bécsi kormányzóknak, hogy szedjék le a sorompót és a táblákat, mert legalább hat olyan útszakasz van, ahová a magyarok nem hajthatnak, vagy megbüntetik őket. De mindez hatástalan volt, ezt elégelték meg európai parlamenti képviselőink közül hárman, Szájer József és Járóka Lívia magyar, illetve Ottmar Karas osztrák egy láncfűrész segítségével kidöntötték a táblát. Letakarták egy európai uniós zászlóval, majd visszaállították a helyére.

Szájer József – mások mellett – Járóka Lívia szintén európai parlamenti képviselővel együtt felkereste a helyi rendőrséget, ott azonban azt a választ kapták, hogy az ő dolguk csak az ellenőrzés. Elmentek az osztrák helyi polgármesterhez is átadni a bontási kérésről egy levelet, amit Ottmar Karas osztrák képviselő is aláírt. A polgármestertől azonban azt a választ kapták, hogy a regionális hivatal döntött a táblákról, de azt leszögezte: nem szeretnék, ha túl nagy forgalom menne át az úton. Végül azzal az ígérettel távoztak, hogy majd elolvassák a levelet, és újra megbeszélik a regionális hivataloknál.