Költségvetési indítvány a romák társadalmi befogadását célzó akciótervről

Brüsszel, 2008. október 10. - A romák társadalmi befogadását célzó átfogó akciótervről szóló módosító indítványt fogadott el tegnap az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága.

Az EP három legnagyobb frakciója által közösen előterjesztett és a romák társadalmi befogadásának számos területét átfogó indítvány várhatóan az Európai Regionális Fejlesztési Alap költségvetési fejezetében kap majd helyet. Járóka Lívia javaslatára, aki az Európai Néppárt részéről jegyzi az előterjesztést, a közösségi költségvetésből finanszírozott program egyik kiemelt célja lesz a roma gyermekek óvodai oktatása és a roma tanulók nemzetközi poszt-graduális képzése.

 

Mint ismeretes, az állam- és kormányfők konferenciája 2008 júniusában felszólította az Európai Tanácsot, hogy az új Szociális Menetrend vizsgálata során juttassa érvényre a romák szemponjait. A Barbara Dührkop szocialista, Járóka Lívia néppárti és Gérard Deprez liberális képviselő által előterjesztett módosítás célja, hogy megfelelő struktúrát alakítson ki a romák társadalmi befogadását célzó átfogó terv előkészítésére és végrehajtására, valamint, hogy az rendeleti erővel bíró költségvetési fejezetként kötelezze a tagállamokat.