Magyarországra ért a World Harmony Run fáklyája

A World Harmony Run barátságot és nemzetközi összefogást hirdető fáklyája szeptember 17-én, du. 14.00 órakor ért Magyarországra. A Kelénpatak-Sopron határátkelőn Johann Frank klingenbachi polgármester a nemzetközi futók, osztrák hobbifutók és a burgenlandi katonai akadémia "gyűrűjében" ünnepélyes keretek között adta át a fáklyát Sopron város alpolgármesterének, Abdai Gézának.

"Hazai oldalról" nagyon sok hobbifutó, a soproni női focicsapat teljes "legénysége", valamint a Széchenyi István Gimnázium diákjai kíséretében indult el a  fáklyamenet, mely kb. 7 km után érkezett a városhatárhoz, ahol minden egyes körforgalomnál, járdaszigetnél bekapcsolódott egy-egy iskola. A hűvös, szeles idő ellenére a végére már kb. 2-300 főre duzzadt fel a futók áradata. Vidáman, kipirult arccal érkeztek kicsik és nagyok a Fő térre, ahol Abdai Géza úr rövid beszédet mondott és a nemzetközi önkéntesekből álló futók is bemutatkoztak. A Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium "Aspartam" zenekara csodálatos hangulatot varázsolt a Fő térre, még a futás alapítója, Sri Chinmoy által komponált angol nyelvű indulót is megtanulták! Ezután Zay Linda egri pedagógus vetélkedőt szervezett a gyerekeknek, melyben a Világharmónia Futásról és az olimpiáról tett fel kérdéseket, a jó válaszokat pedig ajándékokkal jutalmazta.

A futók hálájuk jeléül átadták a Torch-Bearer Award nevű kitüntetést a városvezetés képviselőinek, amelyet szívük szerint mindenki kiérdemelt volna, hiszen részvételükkel, lelkesedésükkel, szolidaritásukkal szinte minden soproni hozzájárult ahhoz, hogy jó szívvel, élményben gazdagon folytathassák útjukat.

A futók ezután továbbindultak Sopronkőhida irányába, hogy meglátogassák az ottani büntetés-végrehajtási intézményt és a börtön zárt falai mögé is elvigyék a futás üzenetét. Az ottani nevelő, Sárközi Béla, (aki maga is maratoni futó), közvetítésével Ábrahám Tibor hadnagy úr nagyon sokat tett azért, hogy megszervezze a találkozót és emlékezetessé tegye az intézménylátogatást. Sor került az elítéltek és a nemzetközi csapat közötti beszélgetésre, a vezetőség bemutatta az intézményt, elmesélte annak történetét és elmondták, hogy milyen reszocializációs programjaik vannak, illetve hogyan próbálják a hétköznapokat elviselhetőbbé tenni az elítéltek számára: kézműves-műhely, szakmai képzések, közönségtalálkozók stb. Búcsúzóul még ajándékkal is kedveskedtek: a börtön fennállásának 120. évfordulója alkalmából kibocsátott Soproni Kékfrankost kapott minden egyes futó, az elítéltek keze munkáját dicsérő faragott díszdobozban!