Európai Roma Csúcstalálkozó

Brüsszel, 2008. szeptember 15. - Holnap kezdődik Brüsszelben az első Európai Roma Csúcstalálkozó. A rendezvényen az uniós intézmények, valamint a nemzetközi és roma civilszervezetek vezetői tárgyalnak a formálódó Európai Roma Stratégia tartalmáról.

Az Európai Bizottság és a soros francia elnökség által közösen kezdeményezett találkozót José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke nyitja meg, majd Soros György, a Nyílt Társadalom Intézet és a Soros Alapítvány Elnöke mondja el vitaindító beszédét. Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselőnője a találkozó legmagasabb szintű paneljében mondja el gondolatait a romák társadalmi befogadásával kapcsolatos sürgős teendőkről és az ahhoz szükséges összefogásról. A panelbeszélgetésen részt vesz még Vladimir Spidla foglalkoztatásért és szociális ügyekért, valamint Jan Figel oktatásért és kultúráért felelős biztos, továbbá Christine Boutin francia lakásügyi miniszter és Nicolae Gheorghe, az EBESZ korábbi főtanácsadója.

 

Elengedhetetlen, hogy a hosszú tervezési folyamatok helyett az azonnali cselekvésre helyezzük a hangsúlyt és haladéktalanul kielégítő válaszokat találjunk a roma közösségeket sújtó problémákra” – mondta Járóka a találkozó kapcsán.