A világ fiatal vezetői Európa jövőjéről

Brüsszel, 2008. július 16. - Európa jövője volt a témája, a világ legmeghatározóbb negyven év alatti személyiségeit tömörítő Világ Fiatal Vezetőinek Fóruma (Forum of Young Global Leaders) mai brüsszeli találkozójának. Járóka Lívia néppárti EP-képviselő mellett José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára, valamint Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi és Nellie Kroes versenyügyi biztos is részt vettek a megbeszélésen.

A tanácskozás főbb témáit a kontinens jövőjét leginkább meghatározó kérdések, így a globális biztonság, a természettudományos kutatás, az üzleti szféra helyzete, a környezetvédelem, a bevándorlás és a kisebbségek integrációja jelentették, valamint tárgyaltak az európai kereskedelmi és versenyügyi politika jövőjéről is. Az egész napos megbeszélés végére a résztvevők egy közös nyilatkozatot terveznek elfogadni „Felhívás cselekvésre egy megerősödött Európáért” címmel.

 

Az előzetes dokumentumtervezet az Európa előtt álló legfontosabb kihívások között említi a demográfiai változásokat, a bevándorlást, az integrációs problémákat, a gazdasági fejlődés fenntarthatóságát, a szélsőséges nézetek erősödését valamint a kontinens világban betöltött szerepének meghatározását. A tervezet szerint, bár az európai társadalmak egyre sokszínűbbek, a kisebbségek integrációja elégtelen volt az elmúlt évtizedekben. Márpedig – szól a felhívás – minden európait be kell vonni az új Európa építésébe és ehhez mindenkinek lehetővé kell tenni, hogy egyidejűleg tartozhassanak a többséghez és egy kisebbséghez.

 

A Világ Fiatal Vezetőinek Fóruma, a Világgazdasági Fórum társszervezeteként működő tömörülés 2006 januárjában választotta tagjai közé Járóka Líviát. A fórum mintegy négyszáz főt számlál; tagjait ötven ország negyven évnél fiatalabb vállalati vezetői, közéleti és médiaszemélyiségei, valamint politikusai közül választja ki a jelölőbizottság, melynek elnöke Rania, Jordánia királynéja. A szervezetnek két magyar tagja van és többek között sorai között tudhatja Joshua Bell hegedűművészt, Julia Ormond színésznőt, Chris Tucker komikust, Larry Page-et és Seregy Brin-t, a Google alapítóit, Tom Glocert, a Reuters elnökét, valamint Dánia és Svédország koronahercegeit, illetve Norvégia és Holandia trónörököseit.