Többszörös diszkrimináció Európában

Brüsszel, 2008. június 20. - A többszörös diszkrimináció jelenségéről rendezett kétnapos szemináriumot az Európai Roma Információs Iroda Brüsszelben. Járóka Lívia, a Fidesz MPSZ néppárti képviselőnője beszédében a roma nőket sújtó összetett hátrányos megkülönboztetésre és az uniós jogalkotás elégtelenségére hívta fel a figyelmet.

Az Európai Roma Információs Iroda (ERIO) rendezvényén az Európai Bizottság, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, valamint független civilszervezetek szakértői szólaltak fel. Az Európai Parlament részéről Járóka Lívia néppárti képviselőnő mondott beszédet a konferencia második napján.

 

Járóka beszédében hangsúlyozta, hogy a többszörös diszkrimináció jelensége Európában elsősorban a kisebbségi nőket, főként pedig a roma nőket érinti. A roma nők olyan összetett előítéletekkel és sztereotípiákkal kénytelenek megküzdeni, amelyeket sem a roma férfiak, sem pedig a többségi nők nem tapasztalnak és gyakran teljesen kiszorulnak az oktatási rendszerből egyrészt az iskolák szegregáló attitűdje, másrészt a saját közösségük által rájuk gyakorolt nyomás következtében – fogalmazott a képviselőnő. Járóka figyelmeztetett továbbá, hogy a jelenlegi uniós irányelvek bár említik, de nem határozzák meg a többszörös diszkrimináció jelenségét és nem is alkalmasak az ellene való hatékony fellépésre. A képviselőnő szerint szükséges, hogy az uniós intézmények mind a szükséges pénzügyi források, mind pedig a megfelelő humán erőforrás rendelkezésre bocsátásával segítsék az érdekelt civilszervezetek és tagállami esélyegyenlőségi szervek munkáját, hogy azonosítsák és megelőzzék a többszörös diszkriminációt, valamint segítséget nyújtsanak az érintetteknek. Járóka kitért a megbízható statisztikai adatok szükségességére is. „Megbízható adatok híján lehetetlen a célok kijelölése és az eredmények értékelése, ráadásul éppen a legsebezhetőbb csoportok: az átfedő és többszörös identitással rendelkezők maradnak láthatatlanok” – mondta a képviselőnő.