“Üres beszéd helyett cselekvést”

Strasbourg, 2008. 05. 20. - Az olaszországi romák helyzetéről tett nyilatokzatot az Európai Bizottság az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban. Járóka Lívia, az európai néppárt vezérszónoka szerint a társadalmi és gazdasági befogadást valóban megvalósító programok véghezvitele kell, hogy felváltsa a romákat érintő kérdésekkel kapcsolatos pártpolitikai csatározásokat.

Az Európai Parlament plenáris ülésén tartott délutáni vitában Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ képviselőnője hangsúlyozta, hogy az Olaszországban és más európai országokban élő romák borzalmas helyzetének megoldására nem bevándorlási szankciókra van szükség, hanem az integrációt felgyorsító, szakmailag alátámasztott azonnali programokra az anyaországokban, hogy a romák ne eshessenek áldozatául a média és a pártcsatározások keltette tömeghisztéria nyomán kibontakozó atrocitásoknak. Járóka beszédében hangsúlyozta, hogy hiba lenne a romaügyet ideológiai kérdésként kezelni, hiszen sem a szocialista, sem a liberális, sem pedig a konzervatív kormányok nem tudtak eredményt elérni. A képviselőnő kitért arra, hogy fontos, hogy az olasz kormány betartsa ígéretét, és biztonsági csomagterve ne irányuljon egyetlen etnikai csoport ellen sem, valamint ne kerüljön sor  tömeges kiutasításokra se. “Európa erkölcsisége és versenyképessége szempontjából elengedhetetlen, hogy az üres beszéd helyett végre a romák befogadására irányuló komoly szakmai tervek megvalósítására helyezzük a hangsúlyt” – zárta felszólalását Járóka.

 

Sógor Csaba néppárti képviselő emlékeztetett, hogy amikor Walter Veltroni, a szocialisták ex-kommunista miniszterelnökjelöltje “román veszélyről” harsogva követelte a nemkívánatos elemek kitoloncolását és az uniós polgárok kiutasítására vonatkozó korlátozás feloldását, akkor az európai szocialista és liberális képviselők mélyen hallgattak. Tőkés László, az EP Zöld frakciójának képviselője kijelentette, hogy nem Olaszország és a romániai romák, hanem minden, az Unió területén élő roma ügyéről van szó, amely az eseti és tüneti kezelésnél többet érdemel. Járóka Lívia a vitát követően afeletti sajnálatának adott hangot, hogy az átpolitizáltság miatt teljes mértékben ellehetetlenedik az emberi jogi diskurzus; a mai vita is megmutatta, hogy a tagállamok különböző politikai pártjai csak akkor foglalkoznak a romaüggyel, ha az lehetőséget biztosít egymás támadására. Ezt könnyen megtehetik, hiszen a roma civil szervezetek túl gyengék ahhoz, hogy elutasítsák ezt a gyakorlatot. “Olaszországban a szocialista kormány alatt is hasonlóan rossz volt a helyzet: jellemző, hogy a szocialisták egy két hete kormányon lévő jobboldali kormány számlájára próbálják írni a több évtizede elmulasztott integrációs politikák hiányát” – fogalmazott a képviselőnő.

 

Az Állampolgári, Bel- és Igazságügyi Bizottság néppárti képviselőinek délelőtti előkészítő ülése Jacques Barrot hamarosan hivatalba lépő bizottsági alelnököt látta vendégül. Járóka felvetésére, a formálódó Európai Roma Stratégiáról szólva a biztos ígéretet tett, hogy az érintett biztosok szakmai csoportként együttműködve fognak segítséget nyújtani a foglalkoztatásért és esélyegyenlőségért felelős Vladimir Spidlának, hogy a Bizottság megalapozott és komoly választ adhasson az Európai Tanács decemberi felkérésére, amelyben az a Bizottságot az eddigi roma programok értékelésére és intézkedések felvázolására szólította fel.