Tisztelgés az európai romák előtt

A Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet rendezvénysorozattal ünnepelte a Nemzetközi Roma Napot. Járóka Lívia néppárti képviselőnő mindkét rendezvényen részt vett.

Április 3-án a „Romák integrációja Európában” címmel rendeztek szakmai beszélgetést az Espace Senghor kulturális központban, április 7-én pedig az Európai Parlamentben bemutatták a „Nyócker” c. filmet. A vetítésre érkezőket Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselőnője köszöntötte. Járóka antropológusként két évig végzett terepmunkát a Józsefvárosban.

 

A képviselőnő a többségi társadalomban a romákról élő képről szólva elmondta: meglehetősen kevés az ismeret a romák mindennapi életéről és problémáiról, különösen a politika szintjén. Járóka szerint le kell számolni a romantikus sztereotípiákkal, és a politikai cselekvésnek olyan akadémiai kutatásokra kell alapoznia, amelyek valós és világos képet nyújtanak a roma közösségek helyzetéről. A médiának is kiemelt szerepe van a romák életének és problémáinak bemutatásában, valamint abban, hogy a többségi társadalom felismerje a romák által nyújtott lehetőségeket: hogy mit veszíthetnek a romák gazdasági és társadalmi kirekesztésével. „Fontos, hogy a többségi társadalom ráébredjen a romák befogadásának szorító gazdasági szükségességére, hiszen gyermekeink jövője a romák sikeres integrációján múlik” – fogalmazott a képviselőnő.

 

Az „Espace Senghor”-ban rendezett beszélgetésen részt vett még Kóczé Angéla, a Polgár Alapítvány elnöke, valamint Dr. Zsigó Ferenc, a Zsigmond Király Főiskola docense is, a beszélgetést megelőzően pedig bemutatták a Nyílt Társadalom Intézet „Chachipe” (Valóság) című művészfotó-pályázatának nyertes alkotásait. A hétfői filmvetítésre a Magyar Kulturális Intézet és az EUNIC (Európai Nemzeti Kulturális Intézetek Egyesülete) szervezésében, a Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Évének keretében került sor. A vetítés után Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke meghívására koncertet adott a Vaya Con Dios zenekar.