“Etnikai vállalkozások az egyesült Európában”

"Etnikai vállalkozások az egyesült Európában" címmel rendezett konferenciát az Európai Bizottság Vállalkozási és Ipari Főigazgatósága. Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselőnője felszólalásában a kis- és középvállalkozások fejlesztését szorgalmazta.

Járóka Lívia, az Európai Néppárt képviselőnője hozzászólásában elmondta, hogy a magánszemélyek számára is hozzáférhető, egyszerű mikrohitel-tervezetek  fontos eszközei lehetnek a kisvállalkozások ösztönzésének. A képviselőnő hangsúlyozta a bevált gyakorlatok cseréjének szükségességét tagállami és helyi önkormányzati szinten egyaránt, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a statisztikai adatok nemek és etnikai hovatartozás szerinti bontásban történő elemzése elengedhetetlen a közvetett és a többszörös diszkrimináció kiküszöböléséhez a munkaerőpiacon. “Nincs olyan, hogy roma vállalkozás, csupán olyan akadályok léteznek, amelyek főként a romákat gátolják meg sikeres vállalkozások indításában. Ezek lebontásához a tagállamoknak meg kell erősíteniük azokat a civil szervezeteket, amelyek tanácsokat adnak a polgároknak a kis- és középvállalkozások tervezésével, elindításával, üzemeltetésével és finanszírozásával kapcsolatban. Rövid távon pedig helyzetbe hozó és a diszkriminációt ellensúlyozó kedvezményekre is szükség van” – zárta hozzászólását Járóka.

Az Európai Bizottság által szervezett szakmai konferenciára az európai üzleti élet, az érintett civil szervezetek, valamint az uniós intézmények számos képviselője kapott meghívást. A résztvevők három párhuzamos munkacsoportban osztották meg tapasztalataikat az etnikai kisebbségek és bevándorlók helyzetéről a kis- és középvállalkozások szférájában. A rendezvényen mutatta be Klaas Molenaar, a Triodos-Facet tanácsadó cég igazgatója a “Bevált gyakorlatok az etnikai vállalkozások előmozdításában” című tanulmányt, amely számos ajánlást fogalmaz meg a kisebbségek foglalkoztatása terén. A dokumentum többek között a piaci feltételek javítását, a nemzeti és nemzetközi szabályozás kedvezőbbé tételét, valamint többéves támogatási programok kidolgozását javasolja.