A romák társadalmi befogadásával kapcsolatos uniós stratégia pénzügyi háttere

Az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága az Európai Bizottság 2008-as munkaprogramjáról egyeztetett Vladimir Spidla foglalkoztatásért és esélyegyenlőségért felelős biztossal. Járóka Lívia néppárti képviselőnő a romák társadalmi befogadásával kapcsolatos uniós stratégia pénzügyi hátteréről kérdezte a biztost.

Járóka Lívia, a Fidesz – MPSZ néppárti képviselőnője azt tudakolta Vladimir Spidlától, hogy tervezi-e a Bizottság a romák befogadásával kapcsolatos stratégia kialakítása során egy külön roma integrációs pénzügyi alap létrehozását, illetve hogy a Bizottság milyen eszközökkel kívánja ellenőrizni a felhasznált pénzek hatékonyságát.

 

Válaszában a biztos elmondta: "Egy pénzügyi alapot, amely kizárólag egy bizonyos embercsoporthoz köthető, nem egyszerű létrehozni, valamint aggályos annak az intézményi struktúrában való elhelyezése is. A romák integrációjának felgyorsítására jelenleg a Szociális Alap áll rendelkezésre." Spidla a várhatóan legfontosabb három irányvonalként a lakhatás, az oktatás és a társadalmi befogadás kérdését nevezte meg, ám, mint mondta, mindez attól függ, hogy a a Bizottság nyár elejére várható kommünikéje milyen javaslatokat fogalmaz majd meg.

 

Mint ismeretes, az Európai Tanács decemberi elnökségi következtetésében felhívta a Bizottságot, hogy vizsgálja meg a romákkal kapcsolatos politikáját, és június végéig készítsen jelentést. Az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságán azóta megindult a szakpolitikai egyeztetés, és Joachim Ott bizottsági tag vezetésével létrejött egy Roma Akciócsoport, amely várhatóan június végére készíti majd el átfogó jelentését.