Ahol a legjobb nőként dolgozni – Legjobb Női Munkahely 2007 díjátadó

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség "Nők a munkaerőpiacon a versenyképesség és a fejlődés érdekében" címmel 2008. február 21-én konferenciát szervezett a Magyar Országházban. A rendezvény keretén belül került sor a Legjobb Női Munkahely 2007 díj ünnepélyes átadására. A „Legjobb Női Munkahely” kezdeményezés célja, hogy - összhangban az Európai Unió esélyegyenlőségi ütemtervével és az ENSZ Nők IV. Világkonferenciáján elfogadott célkitűzésekkel - rámutasson a nők foglalkoztatásának esélyegyenlőségi aspektusán túl annak gazdasági szükségességére is.

A pályázatot, hagyományteremtő céllal a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal együtt írta ki annak érdekében, hogy a már létező gyakorlatok bemutatásával azokat más vállalkozások számára is elérhetővé tegyék.

A pályázatok elbírálásának alapja:

– karrier lehetőségek
– egészség és jó környezet megőrzése
– készségek fejlesztésének lehetősége
– munka és magánélet összeegyeztethetősége
A fenti szempontok alapján az első díjat a dm Kft. nyerte. A második helyezett a Paksi Atomerőmű, harmadik pedig a GE Hungary Zrt., Healthcare Division lett.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium különdíjat adományozott a WEST Hungary Consulting Kft. részére, amely egyedül indult a középvállalati kategóriában. A Nők Lapja különdíját a minisztérium a Budapest Banknak, a Világgazdaság különdíját a Pannon GSM-nek ítélte oda.

A rendezvény fővédnöke Vladimir Spidla foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős európai biztos, védnökei pedig Dr. Gurmai Zita és Járóka Lívia európai parlamenti képviselők voltak.

Az eseményt Ferenczi Andrea, a Magyar Női Karrirerfejlesztési Szövetség elnöke nyitotta meg. Őt Gurmai Zita, a női esélyegyenlőség és a nők munkaerőpiaci részvétele emelésének elkötelezett képviselője követte. Beszédében kitért a női foglalkoztatottság mennyiségi és minőségi aspektusára: elengedhetetlen a munkahelyek számának növekedésével párhuzamosan azok színvonalának emelése is. Felhívta a jelenlévők figyelmét az „üvegplafon problémára” is, vagyis hogy a nők sokszor csak középvezetői szintig juthatnak el karrierjük során, míg a magasabb vezetői posztokat férfiak töltik be.

Ehhez a kijelentéshez csatlakozott dr. Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára is, aki Lamperth Mónika miniszter asszony üzenetét továbbítva nyújtott tájékoztatást a női foglalkoztatottság aktuális magyarországi helyzetéről.

A meghívott előadok sorában jelen volt Gúr Nándor, a Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottság elnöke, Dobi Kitti HR diversity szakértő, dr. Demeter Judit, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnöke, egyben a díj bírálóbizottságának elnöke, valamint Lynn Gardner Heffron, a Diversity Spectrum Corporation USA alapító elnöke.

Az eseményt Mága Zoltán és az Angyalok virtuóz hegedűjátéka zárta.