Egységes roma stratégiát sürget az Európai Parlament

"Integráción keresztül az aktív állampolgárságig" címmel rendezett kétnapos konferenciát az Európai Roma Információs Iroda Brüsszelben. Járóka Lívia, a Fidesz - MPSZ néppárti képviselőnője megnyitóbeszédében az EP romákkal kapcsolatos új határozatát és egy egységes európai roma stratégia esélyeit ismertette.

Az Európai Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatósága, valamint a Gazdasági és Szociális Bizottság által támogatott esemény céljául a szervezők a romák társadalmi befogadásáért dolgozó szervezetek és intézmények közötti kapcsolatépítést, valamint a párbeszéd élénkítését tűzték ki. Európai szintű roma civil szervezetek és a vonatkozó uniós intézmények képviselői osztották meg egymással tapasztalataikat az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügy, a lakhatás, a kultúra, valamint a romák és a nemzeti hatóságok közötti viszony területén.
 
A képviselőnő beszélt az EP elfogadás előtt álló új határozatáról, melynek kapcsán a pártok által benyújtott határozati javaslatok különbségeit elemezte. A 2008 decemberében huszonhét tagállam, köztük a „kisebbségtagadó” Franciaország által is aláírt Európai Tanácsi záródokumentum, amely felszólítja az Európai Bizottságot, hogy 2008 júniusáig vizsgálja felül eddigi politikáját és tegyen jelentést az elért eredményekről, a legmagasabb politikai szintre helyezte a romák integrációjának kérdését. Ez fontos előrelépés. Sajnálatos, hogy huszonöt évnyi roma civil nyomás helyett az olaszországi események nyitották fel az EU vezetőinek szemét az egységes fellépés tekintetében, de ennél sokkal fontosabb, hogy az évek óta hangoztatott civil javaslatok ma már hivatalos uniós álláspontként köszönnek vissza. „Bár a tagállamok felelőssége elsődleges, csak a lehető legszélesebb fórum: roma és nem roma civil szervezetek, az Európai Bizottság, az Európai Parlament, az egyházak, a tudomány és a gazdasági élet képviselőinek összefogása tudja egy használható, progresszív EU stratégia kialakítását és végrehajtását biztosítani” – zárta beszédét Járóka Lívia.