Európai Közösségi Akcióterv a romák befogadásáért

Strasbourg, 2008. január 16. - Az európai roma stratégia létrehozásáról folytatott vitát az Európai Parlament plenáris ülése szerdán későn este Strasbourgban. Járóka Lívia, a Fidesz - MPSZ néppárti képviselőnője felszólalásában az Európai Bizottság hiteles szerepvállalását és az érintett biztosok összefogását sürgette.

Az európai pártok a Bizottsághoz intézett szóbeli kérdései nyomán tűzte napirendjére a roma stratégia kialakításáról szóló vitát az EP plenáris ülése. Az Európai Néppárt nevében Járóka Lívia tett fel kérdést a Bizottságnak, amelyben a mélyszegénység és a társadalmi kirekesztés elleni hatékony és azonnali fellépést szorgalmazta.

 

A vita során tett felszólalásában Járóka Lívia javasolta, hogy az uniós forrásokból finanszírozott fejlesztések esetén legyen kötelező a pályázónak esélyegyenlőségi helyzetelemzést és intézkedési tervet alkotnia, illetve végrehajtania, mivel az nagyban hozzájárulna a hátrányos helyzetű és leszakadó társadalmi csoportok esélyegyenlőségének biztosításához és előmozdításához.

 

A képviselőnő ismételten rámutatott az európai válságterületek feltérképezésének szükségességére, és az Európai Roma Közösségi Akcióterv mielőbbi kidolgozását és megvalósítását sürgette. „Fontos, hogy az oktatási, foglalkoztatási, esélyegyenlőségi, regionális és fejlesztési politikáért felelős biztosok összehangolják tevékenységüket, és szakmai csoportként együttműködve dolgozzák ki 2008-ban az Európai Roma Közösségi Akciótervet” – zárta felszólalását a képviselőnő.

 

Az Európai Bizottság képviseletében Benita Ferrero-Waldner külkapcsolatokért felelős biztos válaszában elmondta, hogy az EB elkötelezett a romákat sújtó kirekesztés felszámolásában, a foglalkoztatás, az egészségügy és az oktatás területén egyaránt. A Bizottság tervei között szerepel, hogy 2008-ban, a Kultúrák Közötti Párbeszéd Évében Zöld Könyvet bocsátanak ki a kisebbségekhez tartozó gyermekek helyzetéről, valamint javaslatot tesznek egy horizontális irányelvre az egyenlő bánásmód foglalkoztatáson kívüli területeken történő alkalmazásáról.