Járóka Lívia uniós fellépést sürget a kolduló romák ügyében

Járóka Lívia magyar néppárti európai parlamenti képviselő szerint az Európai Bizottságnak végre érdemben kellene foglalkoznia azoknak a romáknak az ügyével, akik főként Romániából, részben pedig Albániából és Boszniából érkeztek Olaszországba évekkel ezelőtt, és ott egyre kilátástalanabb helyzetben tengődnek.

Mint a képviselőnő az MTI-nek elmondta, szerdán közös sajtóértekezletet tartottak az EP strasbourgi székházában Roberta Angelilli és Luisa Morgantini olasz EP-képviselőkkel, valamint Franco Frattinivel, az EU legfőbb végehajtó testületének, az Európai Bizottságnak igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökével.

A sajtótájékoztatón Angelilli arra helyezte a hangsúlyt, hogy a szóban forgó romák közül sokan az olasz városok utcáin koldulnak – gyakran gyermekeiket is erre kényszerítve -, valamint különböző bűncselekményeket követnek el.

Járóka Lívia szerint nem a kisstílű bűnözés jelenségében kell megragadni a probléma gyökerét, hanem a romák elleni kirekesztés gyakorlatában, az iskolai elkülönítésben és a munkalehetőségek hiányában.

Ezeknek az embereknek a számáról csak hozzávetőleges becslések vannak: számukat néhány százezer és egymillió közé teszik. Egy adat szerint húszezer, zömmel romániai gyökerű roma gyerek nem tesz eleget Olaszországban iskolalátogatási kötelezettségének – mondta el az MTI-nek Járóka Lívia.

Emlékeztetett arra, hogy miután Románia időközben EU-taggá vált, az onnan érkezett romák számára létesített – nyomorúságos körülményeket jelentő – fogadó táborokat felszámolták, de ezzel semmit nem oldottak meg, mert a nincstelenek gyakran csak alkalmi szálláshelyet találnak maguknak, nem egyszer illegális módon.

A magyar EP-képviselőnő szerint ideje lenne, hogy az Európai Bizottság, valamint a tagállamok kormányait reprezentáló Európai Tanács érdemben foglalkozzon a nem csak Olaszországban jelentkező problémával. Az Uniónak – mondta – az esélyegyenlőségi törekvések jegyében tevékenységi tervet kell kidolgoznia, és azok teljesítését számon kellene kérnie az érintett országok kormányán. A fejlesztési támogatások odaítélésénél szempontként kellene figyelembe venni, hogy mely programok célozzák a szegregáció leküzdését.