Faji előítélet és idegengyűlölet az európai labdarúgópályákon

2007. március 29-én az Európai Parlament plénuma döntő többséggel elfogadta Ivo Belet jelentését az európai profi labdarúgás jövőjéről.

Járóka Lívia néppárti képviselő a témához kapcsolódó írásos nyilatkozatában rámutatott:”a futballmérkőzéseken hétről-hétre súlyos rasszista incidenseknek, Közép-Kelet Európában felerősödő roma ellenességnek lehetünk tanúi.”  Az Európai Parlament Anti-rasszizmus és Sokszínűség munkacsoportja, melynek alelnöke Járóka Lívia, 2006 folyamán írásbeli nyilatkozatott készített a futballban előforduló rasszizmus elleni küzdelemről. Ebben mind európai, mind tagállami szinten elítélik a pályán belüli és kívüli rasszizmus minden formáját, valamint ajánlásokat fogalmaznak meg a versenyszervezők, a nemzeti szövetségek, a ligák, a klubok és a szurkolói csoportok számára.

A jelentés kiemeli a sporton keresztül történő nevelés jelentőségét, valamint felhívja a figyelmet arra, hogy a labdarúgás elősegítheti a hátrányos szociális helyzetben lévő fiatalok társadalomi beilleszkedését. Járóka Lívia kiemelte: „A sportpályákon tapasztalható fajgyűlölet elleni küzdelemben, a klubok mellett az Európai Bizottságnak és a tagállamok kormányainak aktívan részt kell venniük. Az eddigieknél szigorúbb szankciók alkalmazása szükséges a labdarúgásban előforduló bármilyen rasszista indíttatású esemény alkalmával, továbbá mind az UEFA, mind a nemzeti ligák részéről elengedhetetlen a fegyelmi szabályzatok következetes és szigorú lebonyolítása.”

A jelentés egységes európai szintű szabályozást sürget a labdarúgás területén. Kéri az Európai Tanácsot, hogy dolgozzon ki, és fogadjon el intézkedéseket a labdarúgást veszélyeztető bűncselekmények, mint például a pénzmosás, a tiltott fogadások, a dopping és a mérkőzések eredményéről való megállapodások, valamint a labdarúgó-eseményeket kísérő kényszerprostitúció elleni küzdelem céljából. Továbbá sürgeti a labdarúgó-mérkőzések mindenki számára való hozzáférhetőségét. Végezetül a közvetítésekből befolyt jogdíjak méltányos elosztása szintén célkitűzésként szerepel a dokumentumban.