Nő a romák kirekesztettsége

Számos részletes tanulmány áll rendelkezésünkre a romákról, ezeket aonban sem tagállami, sem európai uniós szinten nem követik politikai felelősségvállalást igénylő valós tettek. A romák kirekesztettsége évről évre nő- hangsúlyozta Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti képviselője Brüsszelben.

 
Minderről annak kapcsán beszélt, hogy két EP-bizottság meghívására beszámolót tartott munkájáról az etnikai kisebbségek társadalmi integrációjával, munkaerő-piaci részvételének növekedésével foglalkozó, az Európai Bizottság illetékes főigazgatósága által életre hívott szakértői csoport.
 
A szakértői csoport feladata olyan stratégia kidolgozása. amelynek segítségével megvalósul az etnikai kisebbségek teljes munkaerő-piaci részvétele az Európai Unión belül. A munkacsoport másik kiemelt feladata, hogy 2007, az Esélyegyenlőség Európai Évének vége előtt jelentést nyújtson be az e témában megvalósítandó ajánlások.
 
A fideszes képviselő elmondta: az európai szintű pártok már felismerték annak a jelentőségét, hogy programjaikban kiemelt kérdéseként kezeljék a roma integráció kérdését. Mint hozzátette, saját pártja, az Európai Néppárt – az európai parlamenti pártok között elsőként- programokat fogadott el a roma kisebbség oktatási és foglalkoztatási helyzetének javítására. Az Európai Néppárt dokumentuma stratégiai célként határozza meg a romák foglalkoztatottságának növelését a közszférában és a magánszférában, vállalkozásaik támogatását, a képzés és átképzés erősítését.