Járóka Lívia az Év Képviselője

A havonta megjelenő európai parlamenti szaklap, a Parliament Magazine idén ismét nagyszabású gálaest keretében, összesen 8 kategóriában adta át az "Év Képviselője" címet.

A Magyar Néppárti Delegáció minden tagja büszke arra, hogy a nyolc díjból kettőt a Fidesz európai parlamenti képviselői – Járóka Lívia és Őry Csaba – nyertek el. A szaklap civil szervezeteknek, újságíróknak, képviselőknek és az Európai Parlament munkatársainak adta meg a lehetőséget a szavazásra. A széleskörű szavazás eredményeként a 8 kategória győztesből heten az Európai Néppárt frakciójának képviselői lettek. Őry Csaba a szociális- és foglalkoztatáspolitikai elismerésért vívott küzdelemben azt a Poul Nyrup Rasmussent győzte le, aki az európai szocialisták elnökeként néhány héttel ezelőtt védelmébe vette a magyar kormány drasztikus megszorító intézkedéseit és személyesen Gyurcsány Ferenc kormányfőt is.
Járóka Líviát, a Fidesz és az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőnőjét az ” igazságosság és alapvető emberi jogokért” kategóriában választották a 2006-os év EP-képviselőjének. A képviselőnő a kisebbségekért, – különösen a romákért, a nők jogaiért – továbbá az emberi jogok területén kifejtett munkájának elismeréseként, közéleti-politikai tevékenységéért nyerte el a díjat. Járóka Lívia az Európai Parlament első roma származású képviselőnőjeként 2004 óta végzett tevékenységével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a romák társadalmi felemelkedésének kérdését a Parlament az európai politika kulcsfontosságú kérdései közé emelje. A képviselő asszony nevéhez több alapvető jelentőségű parlamenti határozat és jelentés, így például a „Roma nők helyzetéről készített jelentés” elkészítése és parlamenti elfogadása fűződik. 2006-ban Járóka Lívia elnyerte a Világgazdasági Fórum „Fiatal Politikai Vezető” díját is.
,,Nagyon boldog vagyok, mert ez a szakmai elismerés a szakterületemen tevékeny civil szervezetek és EP-képviselő kollégáim visszaigazolása az elmúlt két és fél évben végzett munkámról. Külön megtiszteltetés, hogy Claude Moraes angol és Stavros Lambridnidis görög, két az emberi jogok területén régóta meghatározó képviselőtársammal szerepelhettem a jelöltek listáján. Megtisztelő számomra képviselőtársaim szakmai támogatása és barátsága, külön köszönöm a Fidesz és az Európai Néppárt legteljesebb kiállását az általam képviselt ügyekben.” – nyilatkozta Járóka Lívia a sajtó jelen lévő képviselőinek, majd hozzátette: „Ezt a díjat a családom mellett a több évtizede a roma jogokért küzdő aktivista társaimnak is szeretném ajánlani, akiknek áldozatos munkája ezzel a díjjal újabb elismerést nyert”.
A Fidesz EP-képviselői közül Őry Csaba is elnyerte az ” címet. „Igen szerencsésnek érzem magam, mert ugyanazzal foglalkozom az Európai Parlamentben mint otthon, a szociálpolitikával, a munkahelyteremtéssel és a foglalkoztatás növelésével. A jelek szerint senki sem próféta saját hazájában: egyértelmű, hogy európai szinten jelenleg sokkal nagyobb figyelem övezi a szociálpolitikát, a kis- és középvállalkozások támogatását, és általában a munkahelyteremtés kérdését, mint Magyarországon. Az elismerés ugyanakkor azt a szakmai együttműködést is dicséri, amelyet a néppárti, illetve más frakcióbeli kollégákkal sikerült kiépíteni az európai szociális- és foglalkoztatáspolitika területén.” – hangsúlyozta Őry Csaba a magas szintű szakmai elismerés átvételét követően.