Európa ögegszik, a romák korösszetétele fiatalabb

A demográfiai változások során csökkenő összlakosság elöregedése mellett számolni kell a romák jóval fiatalabb korösszetételével – vélte az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának brüsszeli ülésén a témával kapcsolatos európai bizottsági munkaanyag tárgyalásakor Járóka Lívia (Fidesz–MPSZ) az MTI brüsszeli irodájához szerdán eljuttatott közleménye szerint.


Lévai Katalin (MSZP) közleményében hangoztatta: bizonyos abban, hogy Vladimír Spidla mindent meg fog tenni a roma lakosság társadalmi felemelése érdekében.

Az ülésen Spidla mutatta be az Európai Bizottságnak a demográfiai változásokról szóló munkaanyagát a képviselőknek.

Járóka Lívia hiányolta a terjedelmes szövegből „a roma népesség demográfiai mutatói, Európa elöregedése és munkaerőhiánya és a romák néhol 80-90 százalékos munkanélkülisége között fellelhető ellentmondás” tárgyalását. Szerinte „a demográfiai változások tükrében az Európai Bizottságnak saját tevékenységével kell nyíltan a tagállamoknak üzennie, hogy a 10-15 milliós roma népesség társadalmi integrációja az európai kormányok jól felfogott gazdaságpolitikai érdeke, a lisszaboni stratégia fontos eleme, és nemcsak Európa legnagyobb és leggyorsabban növekvő kisebbsége jövőjének, de országaik versenyképességének is egyik záloga”.

Lévai Katalin jelezte, hogy teljes a bizalma a biztos iránt, ismeri az elkötelezettségét a romák integrációja érdekében. Spidla „az oktatás mellett a foglalkoztatást tartja a másik sarkalatos kérdésnek, ismeri a szegénység, a kirekesztettség, a gettósodás problémáit” – húzta alá.

MTI