Joaquín Cortés, az európai romák nagykövete

November 28-án Brüsszelbe, az Európai Parlamentbe látogatott képviselők meghívására Joaquín Cortés világhírű flamenco táncos. A kétnapos látogatás célja a romák Európában betöltött szerepéről és sorsáról folyó párbeszéd felélénkítése volt.

Joaquín Cortés Córdobában, egy roma család sarjaként született. Előbb a spanyol Nemzeti Balett táncművészeként járta be a világot, majd megalapítva saját társulatát, a Joaquín Cortés Ballet Flamenco-t, nagy sikerű előadásokat rendezett. Rendezéseiben Cortés nagy hangsúlyt fektet a roma kultúra és a roma értékek bemutatására. Két legfrissebb koreográfiája a „Soul” és a „Live” milliókat vonzott a nézőtérre Európától Japánon át egészen Dél-Amerikáig.

Az Európai Parlamentbe tett látogatás során Cortés tárgyalt Joseph Fontelles Borrellel, az Európai Parlament elnökével, európai parlamenti képviselőkkel és frakcióvezetőkkel. Cortés beszédében kihangsúlyozta: „Annak érdekében, hogy Európa valós ismereteket alakítson ki a romákról és hatásos programokkal segítse életüket, saját alapítványa a ˝Joaquín Cortés Alapítvány˝ elszántan fog dolgozni. Mindez azonban csak együtt, a parlamenti képviselők támogatásával tud megvalósulni.˝- mondta Cortés.

Járóka Lívia a találkozó után elmondta, hogy bár  2005 áprilisában az Európai Unió  elfogadta  a romák helyzetéről az Európai Unióban szóló határozatot, sem uniós sem   tagállami szinten nem történtek radikális változások. Az ilyen jellegű találkozók célja, hogy felhívja a figyelmet az európai romák kilátástalan helyzetére és egy európai cselekvési terv megalkotására ösztönözzön. A romákat súlytó kirekesztés megszüntetése – legfőképpen az oktatásban és a munkaerőpiacon-  azonnali beavatkozást kíván, ezenkívül a kultúra támogatása és romaellenességgel szembeni fellépés is fontos pontjai a megbeszéléseknek. A képviselőnő elmondta: „Joaquín Cortés-nek, ahogy a világ  többi roma származású művészének és közéleti szereplőjének is, fontos szerepe van a romaellenesség  elleni küzdelemben ezért tartottuk fontosnak a találkozó létrejöttét és örülünk a jövőbeni együttműködésnek”.

A holnapi nap folyamán Joaquín Cortés és a négy legnagyobb európai parlamenti párt képviselői José Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével és Ján Figel-lel, az Európai Bizottság oktatásért, képzésért és kultúráért felelős biztosával folytatnak megbeszéléseket.

További információk:

Járóka Lívia:+32 228 45218