Leonard Orban biztosjelölt meghallgatása az Európai Parlamentben

Járóka Lívia néppárti képviselőasszony, a Kulturális és Oktatási Bizottság meghallgatásán kérdést intézett Leonard Orbanhoz, Románia első európai biztosjelöltjéhez.

Az Európai Bizottság jelenlegi elnöke, José Manuel Barroso az Unió nyelvi sokszínűségével foglalkozó biztosi tárcát bízta Leonard Orbanra.

Járóka Lívia a feltett kérdéseiben azt tudakolta a jelölttől, hogy miként gondolkodik, és mit kíván tenni a – mintegy páneurópai nyelvként használt – roma nyelv hivatalos nyelvvé tételéért. A képviselőasszony második kérdése a Babes- Bolyai Tudományegyetemen lévő helyzetre és a kisebbségi nyelvhasználatra vonatkozott, remélve, hogy a jelölt a hazájában lévő helyzetet ismerve érdemi választ fog adni.

Leonard Orban válaszában nagy általánosságban előrehaladásról beszélt Romániát  illetően. A roma nyelvhasználat kapcsán is felszínes, szándékairól semmit el nem áruló választ adott.

„Remélem, hogy Leonard Orban biztosjelölt a feladatkörével jobban megismerkedve az európai polgárok érdekének megfelelően, pontosított, a problémák mélyére hatoló stratégiai tervet kíván megvalósítani.”- hangsúlyozta Járóka Lívia.

További inforációk:

Járóka Lívia:+32 228 45218