Járóka Lívia igazság és alapjogok kategóriában díjat kapott

Járóka Líviának, a Fidesz európai parlamenti képviselőjének ítélték oda kedden a brüsszeli eu-s szakfolyóirat egyik díját. A roma politikus kampánytevékenységével érdemelte ki az igazság és alapjogok kategóriában odaítélt díjat.

A közelmúltban a jelölés hírére egy bolgár megfigyelő képviselő rasszista kommentárral reagált, amire az Európai Parlament (EP) elnöke, Josep Borrell éles hangú levélben utasította rendre az idegenellenességéről hírhedt bolgár szélsőjobboldali párt, az Ataka 23 esztendős tagját.

A bolgár képviselő, Dimitar Sztojanov a képviselőknek szétküldött e-mailjében azon „viccelődött”, hogy Járókánál sokkal csinosabb roma nők is vannak Bulgáriában, akiket olcsón megvásárolhatnak.

A fiatal magyar képviselő a magazinnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy az EP-ben többször is rasszista megjegyzések áldozata volt. Járókát dühíti a tény, hogy nem a rasszizmus elleni két esztendei megfeszített munkája nyerte el a képviselőtársai figyelmét, hanem csak egy ilyen ostoba e-mail után került az érdeklődés homlokterébe.

Járóka szerint nem könnyű az élete egy fiatal nőnek az EP-ben: meglehet, kevésbé szexisták az emberek, mint más intézményeknél, de nyilvánvalóan jelen van a nemi inzultus az EP hétköznapjaiban.

Járóka kedden este Brüsszelben veheti át a díjat, együtt a többi kategória kitüntetettjével.