Járóka Lívia felszólalásában elítélte Jan Slota romaellenes megnyílvánulásait

Járóka Lívia a Fidesz Európai Parlamenti képviselõje mai napirend elõtti felszólalásában elítélte Jan Slota a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökének romaellenes megnyilvánulásait.

„Jan Slota évek óta büntetlenül hangoztatja magyar és cigányellenes jelszavait és ez a tavaszi szlovákiai kampányidõszak még inkább erõsödõ tendenciát mutatott.” jelentette ki Járóka Lívia. A köztudottan nacionalista párt vezetõje, aki alkotmányellenes megnyilvánulásaival tudatosan ébreszt romaellenességet a szlovák lakosságban, a szlovák kormány tagjaként – koalíciós partnerként – mégis megkezdte munkáját.

 

„Hasonló megnyilvánulások a Meciar vezette kormány alatt már szinte visszavonhatatlan következményekkel jártak a szlovák roma lakosság számára. Egyes szlovák politikusok fajgyûlölõ megnyilvánulásai még jobban erõsítik, sok ember számára legitimálják az egyre erõsödõ kisebbségekkel szembeni ellenérzéseket.” – mondta el Járóka.

 

A Szlovák Nemzeti Pártra a polgárok 11.73 százaléka szavazott.  Becslések szerint Szlovákiában nyolcszázezer roma él rendkívül rossz szociális és gazdasági körülmények között. „A Szlovák Köztársaság a mai Európa azon országai közé tartozik, amelyben a legtöbb nemzeti kisebbség él. Helyzetük az ország társadalmi-politikai életében az egyik legkomolyabb problémát jelenti”, emelte ki a képviselõnõ.

 

További inforációk:

Járóka Lívia:+32 228 45218