Romaellenesség az európai médiában

A brüsszeli Európai Parlamentben tegnap került megrendezésre "Kép és képzelet - romaellenesség az európai médiában" címmel az a nyilvános meghallgatás, amely a tömegtájékoztatási eszközök roma-ábrázolása és az Európa szerte egyre növekvo romaellenesség közötti összefüggéseket vizsgálta.

Járóka Lívia fideszes Európai Parlamenti képviselo nyitóbeszédében hangsúlyozta: „Nagyon kevés a romák magán- és közösségi életét objektíven bemutató tudósítás, ezért elengedhetetlen, hogy szakmailag felkészült roma származású újságírók lehetoséget kapjanak a legjelentosebb nemzetközi és hazai szerkesztoségekben”.

A holland származású Els De Groen zöldpárti képviselo által szervezett meghallgatáson többek között a BBC, az EBESZ, a European Centre of Anti-Gypsyism (egy cigányellenesség ellen fellépo, hamburgi székhelyu civil szervezet), és a londoni Média Diverzitás Központ szakértoi tartottak eloadást.

„Fontos a nem-roma újságíróképzés megreformálása a kisebbségi kérdésekben való objektivitásra és alaposságra törekvés tekintetében, emellett a roma újságíróképzés, amelyben a magyarországi, civil kezdeményezésbol születetett eredmények, így a Roma Sajtóközpont, a Rádió C, a minoségi roma tematikus lapok és weboldalak munkája példaként állnak a többi tagállam elott” fogalmazott Járóka Lívia, az Európai Parlament elso roma képviseloje. „Azonban ezek a tömegtájékoztatási eszközök a legtöbb tagállamban a kisebbségi média pénzügyi ellehetetlenítése és a tömegmédiumok érdektelensége következtében méltatlanul mellozve vannak mind a hazai mind a nemzetközi információnyújtásban – melynek következében a tömegmédiumok nemhogy csökkentenék, erosítik a romákról kialakult valótlan, erosen eloítéletes képet” tette hozzá a képviselono.

A meghallgatáson eloadók mindannyian egyetértettek abban, hogy a roma szakemberek tömegtájékoztatásba való bevonása, figyelemfelkelto kampányok és a média vezetoinek szemléletváltása kell, hogy alapját képezzék a cigányellenesség elleni nemzetközi fellépésnek.

„Az európai médiának óriási a felelossége a közvélemény romákról alkotott képének formálásában és befolyásolja a romák önképét is. Eloszeretettel mutatnak be történeteket sztereotip megközelítésben, az általánosítás, a szenzációkeltés, az exotizálás és szakmai felületesség mind kétségkívül hozzájárul a romákkal szembeni negatív vélekedés erosödéséhez.” mondta el Járóka. Nagyon fontos, hogy a tömegtájékoztatási eszközök vezetoi ezt a felelosséget átérezzék, és bátran vállalkozzanak az eddig gyakorlatban lévo ábrázolás káros hatásait kiküszöbölo szemléletváltozás gyakorlatba ültetésére. A képviseloasszony szerint a politikai döntéshozók felelossége a médiumok vezetoire gyakorolt nyomásgyakorlás mellett a valós és kimeríto információszolgáltatás.

„Különösen fontos a tényfeltáró és politikai újságírás támogatása ezért az oszi ülésszaktól folyamatosan, a brüsszeli európai parlamenti irodámban nemzetközi média-gyakornoki program keretében lehetoséget biztosítunk romákat érinto ügyeken dolgozó roma és nem-roma fiatal újságíróknak európai tapasztalatszerzésre” – mondta el Járóka Lívia a meghallgatást követően.

 

További információk:

Járóka Lívia:+32 228 45218