Emlékezés a roma holokausztra

"A roma holokauszt történetének őszinte feldolgozása nélkül a cigányság jelenlegi és jövőbeni problémáinak orvoslása is elképzelhetetlen" - mondta Járóka Lívia magyar néppárti képviselő a Roma holokauszt és napjaink rasszizmusa Európában című kiállítás és konferencia megnyitó ünnepségén az Európai Parlamentben.

Az Európai Parlament  és aNémetországi Roma Dokumentációs és Kulturális Központ közös szervezésében megrendezett esemény védnökeként Josep Borrell Fontelles, az Európai Parlament elnöke, Franco Frattini, az Európai Bizottság alelnöke, bel- és igazságügyi biztos, valamint Gernot Erler, német külügyi államminiszter is felszólalt. Járóka Lívia megnyitó beszédében hiányosságként rótta fel azt, hogy bár köztudottan nem csak a náci Németország folytatott megkülönböztető politikát a romákkal szemben, eddig egyedüliként mégis csak a német állam ismerte el ennek tényét.

Kifejtette: nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a rasszizmus, a romaellenesség Nyugat-Európában ugyanolyan széles körben elterjedt, mint Kelet-Európában. Annak ellenére, hogy az Európai Unió 2004. évi bővítésével a cigányellenesség kérdése felkerült Európa politikai napirendjére, a kormányok a hangzatos ígéreteken kívül eddig nagyon keveset tettek”, mondta a képviselőnő.

További információk:

Járóka Lívia:+32 228 45218