Járóka Líviát young global leadernek jelölték

Járóka Lívia egyike annak a 175 ismert közéleti személyiségnek, vállalati vezetőnek és értelmiségnek, akiket a világ negyven országából azért választottak ki, hogy közösen alakítsák a jövőt.Genf, Svájc 2006. január 9. - A Világgazdasági Fórum egyik társszervezeteként működő The Forum of Young Global Leader büszkén jelenti be, hogy Járóka Líviát, az Európai Parlament magyarországi képviselőjét Young Global Leaderré nevezte ki.

Járóka Líviát 44 másik európai személy között választották ki erre a feladatra, amivel a képviselőnő egy olyan közösség tagjává vált, amelynek soraiban jelenleg 410 vezető dolgozik a világ minden részéről.

 

A fórumot Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum elnöke alapította 2004-ben.  A közösség a világ 40. életévét be nem töltött legrátermettebb vezetőiből áll, akik idejük és energiájuk egy részét készek egy olyan közös munkának szentelni, amely egy élhetőbb jövő érdekében folyik.

 

A 2020 Kezdeményezés keretében széles körben arra törekszenek, hogy globális és helyi szinten egyaránt megértsék a jelenlegi és jövőbeni trendeket, kockázatokat és lehetőségeket, hogy pozitív jövőképet vázoljanak fel 2020-ra a világnak, illetve, hogy konkrét stratégiákat terjesszenek elő elképzeléseik megvalósulására.

 

Évente körülbelül 200 új Young Global Leadert választanak ki öt éves tagságra, így a társaság 2009-re végül is egy 1111 főből álló közösségé bővül.

 

A 2006-os osztály tagjait 3500 jelöltből választotta ki a Young Global Leader jelölőbizottsága, amelyet a világ legjelentősebb médiavezetői fémjeleznek, többek között, Carl-Johann Bonnier a svéd Bonnier AB-től, Arthur Sulzberger a The New York Times kiadója, Tom Glocer, a Reuters elnöke és Rui Chenggang, a Kínai Népköztársaság Központi Televíziójának igazgatója. A bizottság elnöke őfelsége Rania Jordánia királynéja.

 

A Young Global Leader 2006-os osztályában az üzleti élet több mint 60 vezetője, több mint 30 állami, illetve civil szervezeti vezető, tudós és a média irányítói kaptak helyet. Ők a Föld 50 különböző országából származnak, köztük van Larry Page és Seregy Brin, a Google alapítói, Mihail Saakashvili grúz elnök, Kumi Naidoo, a Civicus vezetője, Daniela Mecury brazil énekesnő, és Michelle Gutherie, a Star Group vezérigazgatója.

 

A fórum első csúcstalálkozójára 2005-ben a svájci Zermattban került sor, ahol a fiatal vezetők hosszú távú, 2020-ig szóló prioritásokat fogalmaztak meg a fejlettség és szegénység kérdésében, az általános igazgatás, a biztonság, a környezetvédelem, az oktatás és az egészségügy területén.

 

Mindehhez 2005 decemberében a Young Global Leader delegációja ellátogatott Pakisztán földrengés sújtotta területeire, hogy támogassa a katasztrófa áldozatait és részt vegyen az ország hosszú távú újjáépítésében.