A roma diplomácia kitörési pont lehet

"A harcot meg kell vívni, önökkel együtt és önökért is..." - mondta Joseph Borell az Európai Parlament elnöke nyitóbeszédében a Roma Diplomácia - Kihívás az Európai Intézmények számára? című konferencián.

A konferencián számos magas rangú diplomata vett részt, többek között az Európai Bizottság képviselői, valamint akadémikusok, politikusok és ember jogi aktivisták. A Roma Diplomacy Program egy oktatási-készségfejlesztő tréning, amely elsősorban diplomáciai ismereteket segít elsajátítani fiatal Roma aktivisták számára.

Történelmi amnézia jellemzi a politikusokat, amikor a leginkább diszkriminált etnikai kisebbségről vallanak, a Romákról – adott hangot véleményének nyitóbeszédében az Európai Parlament elnöke, Josep Borell Fontelles. Graham Watson az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének elnöke szerint pedig „A Romák nem rendelkeznek látható és hangjukat hallató elittel, valamint hiányoznak az intézményeik, amelyek megvédhetnék jogaikat. Leképezve ezt a gondolatot, értelmezésem szerint, kicsi, vagy egyáltalán nincs politikai befolyásuk a Roma vezetőknek, és teljesen alulreprezentáltak kormányzati szinteken.”

Járóka Lívia Európai parlamenti képviselő egyike az öt képviselőnek, akik a Roma Diplomácia Program vezetői testületében szerepelnek. A magyar képviselőasszony szerint a romák munkaerő-piaci kirekesztésének egyik, legrosszabb példája, éppen az Európai Intézményeket jellemzi. Járóka Lívia elmondta, hogy a roma-ellenesség egyre növekszik, és nagyon kevés történt annak érdekében, hogy megállítsák a tendenciát. Egyetlen roma sincsen az Európai Intézményekben vagy a vezető véleményformáló, nemzetközi, civil szervezetekben – tette hozzá. Azzal a reménnyel zárta beszédét Járóka Lívia, hogy a Roma diplomácia konferencia eredményeképpen elindul egy folyamat, amelyben ajánlásokat fogalmazhatunk meg a jövőben alkalmazni kívánt programokkal kapcsolatban, csökkenthető lesz a hatalmas szakadék a Romák és a többségi társadalom között.

Andre Liebich, a genfi Nemzetközi Tanulmányok Főiskola professzora és Jovan Kurbalija, a Diplo Foundation igazgatója hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a hatékonyabb kommunikáció a sztereotípiák és az egyszerűsítések legyőzésében. „A kommunikáció, egyrészről a diplomácia esszenciája, másrészről kulcsfontosságú szerepet játszik a roma ügy elősegítésében. A Roma Diplomácia Program egyedülálló lehetőséget teremt arra, hogy újító módszereket vezessünk be online eszközök segítségével – tette hozzá a professzor.

A konferencia – építve az Európai Parlament Romákról hozott április 28-i határozatára – új eszmecserét kezdeményezett arról, hogy hogyan lehetne a Roma kérdést az Európai politikai szintéren sikeresen képviselni. Jan Marius Wiersma, Lévai Katalin, Michael Cashman, Elly de Groen-Kouwenhoven, Maria Calshramre és Richard