Roma-konferencia Brüsszelben – ‘Most már történjék valami’

Az Európai Parlament történetének legnagyobb roma-konferenciája zajlik Brüsszelben. A résztvevők átadják javaslataikat az Európai Bizottságnak is - a mainál hatékonyabban kell foglalkozni a romák gondjaival.

Járóka Lívia a Magyar Rádiónak elmondta: a mostani konferencián áttekintik, mi történt azóta, hogy közel egy éve az Európai Parlament elfogadta a roma határozatot. A néppárti képviselő abban reménykedett akkor, hogy az Európai Bizottság a határozat folyományaképpen kidolgoz egy uniós szintű roma stratégiát, de ez nem történt meg. A konferencián a máig fennálló problémákról, a romaellenességről, a cigánytelepek fölszámolásáról és az oktatási szegregációról tárgyalnak.

– A legtöbb európai intézményben, így az Európai Parlamentben, az Európai Bizottságban, a nagy, nemzetközi civil szervezeteknél nincsenek roma emberek, nem vesznek föl romákat pozícióba. Tulajdonképpen jelzésnek is szántuk ezt a találkozót, ahol 60-70 felkészült, nyelveket beszélő, a szakmájához nagyon értő cigány fiatal ad elő – mondta Járóka Lívia, az Európai Néppárt frakciójának Fideszes képviselője a Magyar Rádiónak.

A képviselő hozzátette: rengeteg konferencián, rengeteg stratégia kidolgozáson túl vagyunk, azt szoktam mindig mondani, hogy a konferenciákból elég és most már történjék valami, de ez nem rajtunk, európai parlamenti képviselőkön múlik. Mi az elmúlt másfél, két évben az európai politika térképére raktuk ezt az ügyet, most már azt lehet mondani, hogy a legmagasabb szinteken foglalkoznak a romák kérdésével, de nagyon sokszor még mindig arról van szó, hogy látszatpolitika történik.

 

További információk:

Járóka Lívia:+32 228 45218