Nagyszabású roma konferencia

A brüsszeli székhelyű Európai Roma Információs Iroda (ERIO) szervezésében került megrendezésre az Európai Parlament történetének eddigi legnagyobb, az európai romákat érintő kérdésekkel foglalkozó konferenciája.

A ˝Roma Diplomácia˝ elnevezésű- kétnapos tanácskozáson Járóka Lívia (EPP-ED/Fidesz) nyitó beszédében méltatta a civil szervezetek munkáját, az Európai Parlament erőfeszítéseit, ugyanakkor pán-európai politikai összefogást, stratégiát és tetteket sürgetett.

A tanácskozáson az európai politika számos kiemelkedő személyisége, így Joseph Borell az Európai Parlament elnöke, Rudko Kawczynski Az Európai Roma és Utazó Forum vezetője és Vladimir Spidla Esélyegyenlőségi biztos mondták el véleményüket az Európai Unió intézményeinek roma integrációt elősegítő szerepéről.

Járóka Lívia fideszes képviselő aki a tavaly elindított európai roma diplomata képzés egyik fő támogatója bevezető előadásában a romák politikai érdekképviseletének megerősítését és a romaellenesség elleni európai fellépést szorgalmazta. Felhívta a figyelmet arra is, hogy bár az Európai Parlament tavasszal, nagy többséggel fogadta el a romák helyzetéről szóló jelentést, az Európai Bizottság a mai napig nem reagált érdemben annak felvetéseire. ˝Ez a tanácskozás kitűnő alkalmat ad arra, hogy diplomaták, politikusok és roma aktivisták egy fórumon belül véleményt cseréljenek, érezhető változást azonban csak az Európai Bizottság teljesebb szakmai és politikai elköteleződése és részükről egy, a létező programokat objektíven értékelő és ellenőrző szerep felvállalása hozhat.˝

Mint a képviselőnő elmondta ˝Az Európai Néppárt 2006-os programjában a romák valós integrációja fő prioritásként szerepel. A többi európai parlamenti párt szerepvállalása is erősödött e területen, a romákat érintő kérdésekben politikai konszenzus van kialakulóban, az elkövetkező időszak legfontosabb feladata az egységes fellépés európai és tagállami szinten is.”

További információk:

Járóka Lívia:+32 228 45218