Kilátástalan helyzetben a siménfalvai romák

A 2005. augusztus 23-ai felhőszakadás Siménfalván (Székelyföld, Románia) hatalmas árhullámot okozott. A többségben romák által lakott községben nincs megoldás az árvízkárosultak megfelelő elszállásolására, mivel az önkormányzat nem rendelkezik olyan épületekkel, ahová be tudnák őket költöztetni még a tél beállta előtt. Járóka Lívia a brüsszeli román nagykövethez fordult az árvízkárosultak ügyében.

Azok a roma családok, melyek a siménfalvai árvíz következtében elvesztették otthonuk a falu szélén, sátrakban lettek elszállásolva. A természeti katasztrófában a legtöbb család vagyona odaveszett. Helyzetük bizonytalan, az illetékes hatóságok sem tudnak semmi konkrétat a helyzet megoldásával kapcsolatban. Az önkormányzat képtelen szállást, ivóvizet, és az alapvető higiéniai feltételeket biztosítani.

 

A képviselőasszony tegnap a brüsszeli román nagykövet segítségét kérte a siménfalvai árvízkárosult családok tarthatatlan lakhatási körülményeinek felszámolása érdekében, aki gyors segítséget ígért. A képviselőnő azt kérte Ion Jingától, hogy a román állam biztosítsa a családok ideiglenes elszállásolását fűtött téglaépületekben, hiszen a tél közeledtével a megoldás egyre sürgetőbb.

 

„A károsult kárainak mielőbbi helyrehozatala, az ivóvíz és élelem kérdése, és az iskola újjá építése azok a területek, ahol mielőbbi megoldások szükségesek. Ennek érdekében európai szervezetekkel, többek között Olli Rehn európai uniós bővítési biztossal, és a külügyminisztériummal vettük fel a kapcsolatot.”- nyilatkozta a képviselő, és felhívta a figyelmet a Magyar Ökomenikus Segélyszolgálat, és a Roma Polgárjogi Tömörülés segélyakciójára.

 

” A felajánlásokat átutalási csekken lehet elküldeni, amelyen fel kell tüntetni ˝Romák a romákért-segélyakció. További felajánlásokat tehet mindenki, aki felhívja a 06 81 330 358-as telefonszámot, így bruttó 500 forinttal járulhat hozzá az akcióhoz.”