Nem tűr halasztást a koszovói roma menekültek

Járóka Lívia az Európai Néppárt képviselője levélben fordult a makedón miniszterelnökhöz a koszovói roma menekültek ügyében. Aggodalmát fejezte ki a mintegy 2000 roma, askali és a magukat egyiptominak nevező menekültért (RAE), akiket 2005 végére ki akarnak utasítani Makedóniából. Számos civil szervezet jelentése alapján elmondható, hogy a térségben komoly veszély fenyegeti ezeket a kisebbségi csoportokat. A képviselőasszony kérte a menekültek visszatelepítésére irányuló mindenfajta intézkedés azonnali leállítását és szorgalmazta tartózkodási jogaik, menekültstátuszuk mihamarabbi rendezését.

Hiteles beszámolók szólnak arról, hogy Koszovóban még nem teremtették meg a körülményeket a RAE kisebbségi csoportok biztonságos befogadására.  Erről tanúskodnak a 2004. márciusában albánok által elkövetett, ellenük irányuló erőszakos támadások is.

Járóka Lívia elmondása szerint nemzetközi szervezetek arról számoltak be, hogy Koszovó térségében a romákat ólommérgezés fenyegeti.  112 Roma család él táborokban Mitrovica és Zveéan környékén. Az Egészségügyi Világszervezet jelentései alapján kiderült, hogy ezeket a táborokat még ideiglenes jelleggel (45 napos időtartamra) állították fel 1999-ben, egy mérgező hulladékok tárolására használt területen. A táborok mind a mai napig ugyanott állnak, és az Egészségügyi Világszervezet kimutatásai szerint nagyon magas az ólomtartalom az itt lakók szervezetében.

„A jelenlegi koszovói körülmények arra mutatnak, hogy a roma kisebbség erőszakos hazatelepítése felelőtlen cselekedet, mellyel több ezer személyt komoly életveszélynek tesznek ki” – hangsúlyozta Járóka képviselőasszony.  A menekültek már több mint öt éve Makedóniában tartózkodnak, ami a menekültstátuszuk rendezésének az Európai Bizottság által megszabott maximális határideje.

Mindezek fényében Járóka Lívia kérte a makedón hatóságoktól, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a menekülteket senki ne kényszerítse távozásra, valamint minél előbb adjanak menekültstátuszt azoknak, akik ezt kérik és a makedón kormány biztosítsa alapvető jogaik védelmét.

További információk:

Járóka Lívia:+32 228 45218