Járóka külföldi szakértőket kér a cseh kényszer-sterilizációk vizsgálatához

Külföldi szakértők kinevezését kéri a cseh egészségügyi minisztertől Járóka Lívia néppárti uniós képviselő a roma nők kényszer - sterilizációs ügyében. A cseh emberi jogi ombudsmanhoz eddig hetven panaszbeadvány érkezett, egy ügyvédnél további hatvan nő jelentkezett azzal, hogy tudta nélkül meddővé tették. (RSK)

Járóka Lívia néppárti uniós képviselő levélben fordult a cseh egészségügyi miniszterhez, kérve, hogy nevezzen ki független külföldi szakértőket a roma nőket érintő kényszer-sterilizációk kivizsgálására. Vladimir Spidla, a foglalkoztatásért, szociális politikáért és esélyegyenlőségért felelős európai biztos korábban megígérte, hogy ilyen szakértők lépnek fel majd az ügyben.

Az Európai Parlament legutóbbi romákról szóló határozata is foglalkozik a roma nők hátrányos megkülönböztetésével az egészségügyben: kifogásolja az elkülönített szobában való elhelyezésüket a szülészeteken és a hiányosan informált, illetve szándékosan félrevezetett nők sterilizációját.

Csehországban tavaly robban ki a sterilizációs botrány, miután az Európai Roma Jogok Központjának (ERRC) nyilvánosságra hozott felmérése szerint több tucatnyi roma nőt tettek megkérdezésük nélkül meddővé. A jogvédő szervetek nyomására a cseh ombudsman és az Egészségügyi Minisztérium máig tartó vizsgálatot indított az ügyben. Az ombudsman irodájához eddig hetven panaszbeadvány érkezett. A biztos felszólította az állami szerveket: tegyék meg a szükséges intézkedéseket a kényszer-sterilizációk megakadályozásáért.

Csehországban kényszer-sterilizációs ügyben idén februárban egy huszonkét éves kétgyermekes roma asszony indított elsőként pert egy magánkórházzal szemben, amiért ott állítása szerint tudta nélkül terméketlenné tették.

A nő ügyvédje elmondta: „hatszámjegyű” összeg megítélését kérik az ostravai kerületi bíróságtól. Az asszonyt képviselő ügyvédi irodától eddig további hatvan sterilizált roma asszony kért jogi segítséget.

Tóth Andrea, Roma Sajtóközpont

Tóth Andrea, Roma Sajtóközpont

További információk:

Járóka Lívia:+32 228 45218