Spidla kellemetlen pillanatai az EP-meghallgatáson – Járóka Lívia romaügyekről kérdezett

Kellemetlen pillanatokat okozott a szociális ügyekért felelős uniós biztos-jelöltnek a néppárti Járóka Lívia, az európai parlamenti meghallgatáson. A roma származású fideszes képviselő olyan nemzetközi adatokkal szembesítette Vladimir Spidlát (a korábbi cseh miniszterelnököt), amelyek szerint Csehországban akaratuk ellenére sterilizáltak roma nőket, hogy ne szülhessenek több gyermeket.

Vladimir Spidla láthatóan elvesztette addigi higgadtságát, és igyekezett határozottan tagadni a magyar képviselő által felvetett állításokat. Mind mondta, kivizsgálták a sterilizálással kapcsolatos híreszteléseket, és nem találtak bizonyítékokat, így aki ilyesmire hivatkozik, az szerinte nem mond igazat. Járóka Lívia ezután felajánlotta segítségét a biztosjelöltnek, hogy ha a jövőben romákkal kapcsolatos információkra lesz szüksége, forduljon nyugodtan hozzá.

Vladimir Spidla kapott kérdéseket más magyar képviselőktől is: Kósáné Kovács Magda szocialista képviselő azt firtatta: mi az új biztos álláspontja a bevándorlók befogadásával kapcsolatban, mivel ez foglalkoztatási és szociális szempontból is nagy fontosságú lesz a jövőben. Őry Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy a szociális partnerek közötti érdekegyeztetés jelentősége az elmúlt időszakban csökkent, és ennek kapcsán kérdezte a biztos-jelölt terveit.

 

További információk:

Járóka Lívia:+32 228 45218